تقویت و بهبود سیستم ایمنی
دکتر فاضله حیدریان مقدم متخصص طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، پیروی از سبک زندگی سالم زندگی را برای تقویت سیستم ایمنی موثر دانست و خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین دلیل ها در ارتقا سیستم ایمنی بدن تنظیم ساعت خواب و بیداری میباشد.
متخصص طب سنتی دانشگاه با بیان این که اساسی ترین تنظیمات بدن از جمله سیستم ایمنی، مغز و اعصاب، غدد درون ریز و حتی گوارش، تحت تاثیر خواب عیمق است گفت: تنها زمانی که خواب عمیق می شود ارگان های مختلف بدن خود را بازسازی و تنظیم می کنند.
دکتر حیدریان مقدم اولویت خواب و استراحت کامل را برای ارتقا سیستم ایمنی بدن ضروری ذکر کرد و افزود: حدود ساعت ۱۱ شب تا چهار صبح برخی هورمونهایی که برای سلامت بدن بسیار ضروری هستند در خواب ترشح میشوند و اگر فردی در این ساعات بیدار باشد، قطعا این هورمونها نمیتوانند به طور مناسب در بدن ترشح شوند.
تقویت و بهبود سیستم ایمنی و جلوگیری از کرونا
به گزارش وبدا، براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تعداد مبتلایان به ویروس کرونا روز به روز افزایش می یابد و سیستم ایمنی به عنوان خط اول مقابله با تهاجم عوامل بیماری زا از جمله ویروس ها و باکتری ها نقش مهمی در محافظت از بدن دارد. شواهد نشان می دهند که مواد غذایی حاوی برخی ویتامین ها و مواد معدنی می توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.یکی از راه کار های مناسب برای تقوی سیستم ایمنی بدن استفاده از شربت ایمیونس ویتابیوتیکس 200 میلی لیتر است .
شواهدی در دست است که نشان می دهد، مواد غذایی حاوی ویتامین هایی مانند A، B، C، D، E و مواد معدنی از جمله آهن، سلنیوم و روی می تواند به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری کمک کند.
از جمله مواد غذایی حاوی ویتامین A می توان به جگر سیاه، شیر، تخممرغ و ماهی، همچنین سبزیجات و میوههای زرد و نارنجی رنگ (مانند کدو حلوایی و هویج) و سایر سبزیجات برگ سبز و ذرت اشاره کرد.
غلات سبوس دار (مانند گندم، برنج، جو)، سیب زمینی، ماکارونی و سبزیجات برگ سبز (مانند اسفناج) و برگ دار (مانند برگ چغندر)، کلم بروکلی، موز و مرکبات و محصولات لبنی (شیر و پنیر)، جگر، گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات و آجیل از جمله مواد غذایی سرشار از ویتامینهای گروه B هستند.
میوه ها و سبزیجات مانند مرکبات، گوجه فرنگی و آب گوجه فرنگی و سیب زمینی، بهترین منابع ویتامین C هستند. سایر منابع غذایی مفید شامل فلفل قرمز و سبز، کیوی، کلم بروکلی، توت فرنگی و طالبی است.
غذاهای دریایی سرشار از ویتامین D هستند و پس از آن می توان قارچ و زرده تخم مرغ را نام برد.
روغن های گیاهی مانند روغن کانولا، میوه ها و سبزیجات، تخمه ها (مانند کدو و آفتابگردان) و آجیل از منابع غذایی سرشار از ویتامین E هستند.
مواد غذایی حاوی مواد معدنی نیز می توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. غنی ترین مواد غذایی حاوی آهن شامل گوشت و غذاهای دریایی و سپس، آجیل، لوبیا، سبزیجات و غلات غنی شده با آهن است.
به ترتیب، جگر و غذاهای دریایی، غلات، گوشت ماهیچه، شیر و فرآوردههای لبنی، میوهها و سبزیجات از جمله مواد غذایی حاوی بیشترین مقدار سلنیوم هستند. همچنین، شیر و پنیر مهم ترین منابع غذایی سرشار از روی گزارش شده اند که منجر به تقویت سیستم ایمنی می شوند.
می توان نتیجه گرفت که استفاده از همه گروه های غذایی (نان و غلات، میوهها و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات و تخم مرغ، شیرینیها، چربیها و روغنها) و رعایت تنوع غذایی در برنامه روزانه، در کنار فعالیت بدنی مناسب، خواب و استراحت کافی، حفظ آرامش و نداشتن استرس و اضطراب می تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. توجه به این نکته نیز ضروری است که در زمان همه گیری، باید اصول بهداشت در شستشو، فرآوری و پخت هر گروه از مواد غذایی با دقت بیشتری رعایت شود.
مبارزه بدن برای ایمنی از دهان شروع می شود. شرط می بندیم نمیدانستید بزاق دهان حاوی آنتی بیوتیک های قدرتمند مانند لیزوزیم، آلفا-آمیلاز و لاکتوفرین است.
انواع میکروب ها که از اولین مانع عبور کند با اسید هیدروکلریک معده روبرو میشود. اگر باز هم جان سالم بدر ببرد، آنگاه با پروتئین و ترکیبات شیمیایی مواجه خواهد شد که در سیستم گوارش باکتری های بد را متلاشی می کند.
در آخر، جمعیت باکتری های خوبِ بدن شروع به کار می کنند. آنها از ورود باکتری های بد به جریان خون یا لنگر انداختنشان و ماندنشان در روده کوچک و بزرگ جلوگیری می کنند. به این باکتری های خوب پروبیوتیک می گویند. آنها در واقع ارتشی قوی بر علیه بیماری ها ایجاد می کنند.
ماده “روی” به عنوان یک ماده غذایی سالم که باعث رشد سلولی و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود، گفت: مصرف” روی” باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابله با بیماری های سارس و انفلوآنزا می شود، ولی 20 درصد مردم دنیا با کمبود این ماده غذایی روبرو هستند. همچنین کمبود روی در افراد سن بالا شایع تر است؛ اما افراد میتوانند با مصرف به اندازه گوشت قرمز و سفید، لوبیا، عدس، دانه ها و انواع مغزها این عنصر را دریافت کنند.
مواد غذایی که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند:
۱- قارچ : قارچ از جمله مواد مغذی مفید و دارای مینرال ، سلنیوم و آنتی اکسیدان است. کمبود سلنیوم میتواند باعث بروز سرماخوردگی های شدید شود. همچنین در قارچ ریبوفلاوین، ویتامین B و نیاسین نیز یافت شده که نقشی مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند. در تحقیقاتی که روی حیوانات انجام گرفت مشخص شد قارچها ضد باکتری ، ضد ویروس و ضد تومور نیز هستند.
۲- هندوانه : هندوانه رسیده دارای مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان های بسیار قوی و گلوتاتیون است. این ماده غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با عفونت ها کمک می کند. گلوتاتیون در قسمت قرمز هندوانه و نزدیک به پوست آن قرار دارد.
۳- کلم : کلم از منابع تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و دارای گلوتامین است. کلم این روز ها تقریبا در تمام فصول یافت میشود. به غذاهای خود کلم اضافه کنید و یا مقداری از آن را به صورت سالاد مصرف کنید. نوع کلم مهم نیست ( کلم قرمز، سفید و یا چینی) هرکدام که بیشتر دوست دارید را استفاده کنید.