مراقبت ها و نکات های بهداشتی درمانی در بارداری
اهمیت مراقبت پیش ازبارداری:
وضعیت مادر قبل از بارداری در سالم سپری شدن بارداری وی و سلامت نوزاد تاثیر بسزایی دارد.از این رو ارائه مراقبتهای پیش از بارداری به خانمی که تصمیم دارد باردار شود بسیار ضروری است . بدین وسیله مراقبتهای استانداردی تعریف شده که لازم است توسط ماماها و پزشکان ارائه گردد .
یکی از راهکار های پیشنهادی ما به شما استفاده از قرص پرگناکر کانسپشن ویتابیوتیکس 30 عدد است که بسیار تاثیر گذار است.
بسیاری ازبیماریها وشرایط طبی نیازبه کنترل ،تغییردارو،ارزیابی وضعیت ویا عوارض بیماری پیش از بارداری داشته و عدم توجه به آنها میزان مرگ وعوارض مادری /جنینی /نوزادی را افزایش خواهد داد.
بیماری ها و شرایط تأثیرگذار بر بارداری که نیازمند توجه به آنها در زمان پیش از بارداری است عبارتنداز: بیماری قلبی، دیابت، لوپوس، آرتریت روماتوئید، اختلالات روانی، آنمی، تالاسمی مینور، صرع، ابتلا به فشارخون بالا، سل تحت درمان، بیماری تیروئید، مصرف کنندگان الکل و دخانیات و مواد مخدر، ابتلا به عفونت های علامت دار واژینال، نمایه توده بدنی بیش از 25 و کمتر از 5/18 و یا اختلالات تغذیه ای، سندرم تخمدان پلی کیستیک و….
اقدامات لازم جهت پیش ازبارداری:
مراجعه به مرکزبهداشتی درمانی یا مطب پزشک متخصص جهت معاینات پزشکی ومامایی(ویزیت اولیه توسط پزشک یا ماما درمراکزبهداشتی درمانی بصورت رایگان صورت می گیرد.)
انجام آزمایشات اولیه به منظور شناسایی برخی مشکلات قبل ازبارداری
انجام پاپ اسمیر
مصرف قرص فولیک اسید ۴۰۰ میکروگرم هلث اید ۹۰ عدد
مشاوره با پزشک درخصوص وجود بیماری قبل ازبارداری
توصیه می شود درصورت شناسایی بیماری درمراقبتهای پیش ازبارداری به منظور درمان و یا کنترل بیماری ، به پزشک متخصص یا مرکزبهداشتی درمانی تازمان بارداری مراجعه منظم داشته باشید.
مراقبت های قبل از بارداری
مشاوره قبل از بارداری و یا حاملگی به بالا بردن سطح سلامت مادر و آمادگی او برای حاملگی کمک بسیاری می کند. معاینات دوره ای بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است حتی اگر مشکل خاصی وجود نداشته باشد. انجام آزمایشات لازم که از سوی پزشک درخواست می شود اهمیت بالایی دارد تا از سلامت کامل خود اطمینان کامل را پیدا کنند. پس از آن اجازه حاملگی به آنها داده می شود و وارد دوران بارداری می شوند. در زمان حاملگی نیز یک سری مراقبت های خاص وجود دارد که باید انجام شود.
یکی از این مراقبت ها در سه ماهه اول بارداری می باشد. عوامل مختلف بسیاری می تواند تاثیرات مستقیم و غیر مستقیمی در سلامت جنین بگذارد و ناهنجاری هایی را در جنین به وجود آورد، از این جهت می توان سه ماهه اول بارداری را جزء یکی از حساس ترین زمان از نظر لانه گزینی و رشد و اولیه جنین دانست.
سه ماهه اول بارداری
در طی مایعات پزشکی در سه ماهه اول بارداری پزشک در مورد نحوه تغذیه سالم و مغزی ، افزایش وزن، دریافت یک سری ویتامین ها و مشکلاتی که ممکن است در طول دوران بارداری رخ دهد توضیحاتی را ارائه می دهد. این اطلاعات کمک خواهد کرد تا مادر باردار نقش مهم و مفیدی را در مراقبت خود و جنین خود را داشته باشد.
اهمیت مراقبتهای دوران بارداری:
مراقبتهای دوران بارداری شامل مجموعه اقداماتی است که طی آن یک سری معاینات دوره ای ،ازمایشات و بررسی های پاراکلینیکی به مادر ارائه می شود و آموزش مادر و اطرافیان وی انجام می گردد .
هدف از این مراقبتها تشخیص علائم خطر و ارجاع به موقع برای درمان و در نهایت آماده کردن مادر برای زایمان است که از بروز عوارض باردای و زایمان در مادر ،جنین و نوزاد جلوگیری کرده و منجر به کاهش مرگ و میر آنان میگردد .
اقدامات لازم جهت دوران بارداری:
مراجعه فوری جهت تشخیص به موقع بارداری یک هفته پس ازتاخیر قاعدگی به پزشک یاماما
مراجعه درزمانهای تعیین شده جهت مراقبتهای معمول دوران بارداری به مرکزبهداشتی درمانی یاپزشک وماما:
معمولا یک بارداری طبیعی 40 هفته طول می کشد .در این مدت مراقبتهای لازم باید 8 بار به مادر (2 بار در 20 هفته اول و 6 بار در 20 هفته دوم بارداری )ارائه گردد .
نکته:تعداد این ملاقات ها ممکن است با توجه به وضعیت مادر و نظر پزشک یا ماما تغییر کند .
انجام تستهای غربالگری ناهنجاریهای جنینی دربارداری
انجام آزمایشات روتین بارداری وسونوگرافی دربارداری
مصرف فولیک اسید تا پایان بارداری روزانه 400میکروگرم(این قرص از3ماه قبل بارداری نیز توصیه می شود.)
مصرف قرص آهن ازهفته 16 بارداری تاسه ماه پس اززایمان روزانه یک قرص
مصرف قرص یا کپسول مولتی ویتامین ازهفته 16 بارداری تا اواخر بارداری روزانه یک قرص یاکپسول
(درصورتیکه قرص مولتی ویتامین حاوی 400 میکروگرم می باشد نیازی به ادامه مصرف فولیک اسید نیست.)
نکته: قبل ازمصرف قرص مولتی ویتامین درخصوص مقادیر ویتامین آ موجود درقرص با پزشک یاماما مد نظر مشورت کنید زیرا مقادیر بیش ازحد مجاز آن دربارداری مضرخواهدبود.
توجه به علائم خطر بارداری ودرصورت مواجهه با هریک ازمشکلات وعلائم خطرذیل سریعا” به مرکزبهداشتی درمانی ویا بیمارستان مراجعه گردد:
خونریزی یالکه بینی-کاهش یا نداشتن حرکت جنین-آبریزش یا خیس شدن ناگهانی-دردوورم یک طرفه ساق پا وران-دردشکم وپهلوهاویا دردسردل-سوزش یا دردهنگام ادرارکردن-استفراغ شدید ومداوم یا خونی-تب ولرز-تنگی ونفس وتپش قلب-ورم دستها،صورت یا تمام بدن-سردرد وتاری دید-افزایش ناگهانی وزن(یک کیلوگرم یابیشتر درهفته)-عفونت،آبسه ودرد شدید دندان
اهمیت مراقبتهای پس از زایمان:
تعداد زیادی از مادران به دلیل عفونت ،خونریزی و فشارخون بالا پس از زایمان درمعرض خطرقرارمی گیرند. .بنابراین ضروری است مادران پس از زایمان در زمان های تعیین شده برای اطمینان از سلامت خود و نوزادشان مراقبت شوند.
توجه:
كل وزن گيري براي مادر باردار در موارد دوقلويي 21 -18 كيلوگرم توصيه شده است. از ميزان توصيه شده، مادر بايد تا هفته 24
حداقل 11 كيلوگرم افزايش وزن داشته باشد.
در موارد سه قلويي، ميزان وزن گيري توصيه شد براي مادر باردار 27-5/22 كيلوگرم مي باشد. از اين ميزان مادر بايد تا هفته 24
حداقل 16 كيلوگرم افزايش وزن داشته باشد.
تغذیه دوران بارداری ؛ افزایش مواد مغذی ومفید نیاز بدن به مواد مغذی در طول بارداری افزایش می یابد. همچنین یک باور قدیمی است که می گوید خانم باردار باید به اندازه دو نفر غذا بخورد ولی این اصلا صحیح نمیباشد اما برای حفظ سلامتی خود و کودک به ریز مغذی ها و درشت مغذی های بیشتری نیاز دارید و باید به موضوع دقت کنیم .
ریز مغذی ها، ترکیبات خوراکی مانند ویتامین ها و مواد معدنی که فقط مقدار کمی از آنها لازم است، هستند. درشت مغذی ها، مواد مغذی مانند کربوهیدرات، پروتئین و چربی هستند که کالری یا انرژی را برای بدن فراهم می کنند
بسیاری از خانم های باردار با انتخاب رژیمی که دارای غذاهای متنوع و سالم است این نیاز را پاسخ می دهند. برای دریافت تمام مواد مغذی، ضروری است که هر روز از گروه های غذایی متنوع و سالم بخورید . در واقع تمام وعده ها باید دارای حداقل سه گروه غذایی باشند. هر گروه غذایی، نیازهایی از بدن را تامین خواهد کرد .
مثال: غلات منبع غنی از انرژی میباشد . میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر و ویتامین های محلول در آب و محلول در چربی هستند. گوشت، آجیل و حبوبات برای بدن پروتئین، فولات و آهن فراهم می کنند. محصولات لبنی منابعی غنی از کلسیم و ویتامین D هستند.